Menu

Ayurvedische Geriatrie en Gerontologie

Holisan BV
soort

Nascholing

niveau

HBO

kosten

Tussen €0 en €100

duur scholing

1 dag

studie belasting

56 uur (2 ECTS)

studenttevredenheid
Bekijk waardering
Ayurvedische Geriatrie & Gerontologie
Ayurveda en ondersteuning bij het ouder worden; ayurvedische benadering van ouderdomsproblemen. 
Waar gaat deze lezing over?
Peter van Herck (Ayurveda Practitioner, docent Ayurveda) gaat in deze lezing in op hoe je je vanuit ayurvedisch perspectief een evenwichtige ouderdom kunt ondersteunen. En hoe je daar jouw cliënten bij kunt ondersteunen. Eveneens komen in deze lezing een aantal veel voorkomende ouderdomsklachten en mogelijke ayurvedische oplossingen en remedies aan de orde.
Het ouder worden gaat vaak gepaard met steeds meer gebreken. Dit degeneratieproces kun je echter voor een groot deel voorkomen en vertragen.
Ayurveda maakt ons allen bewust van de mogelijkheden om het ouder worden niet als een gebrekkig proces te zien, maar juist als een fase van blijmoedigheid en kracht. Ayurveda wijst daarbij naar lichaam én geest, en hoe je als ouder wordende mens alleen maar nóg meer kunt genieten van je leven!
Thema van deze Holisan lezing
Deze workshop geeft inzicht in de fysiologische en mentaal-emotionele dynamieken van het ouder worden en van ‘ouderdom’ zelf vanuit een ayurvedisch perspectief. Door het volgen van de ayurvedische richtlijnen voor een gebalanceerd leven en ‘ouder worden’ kunnen veel ouderdomsklachten voorkomen of verminderd worden. Wanneer deze richtlijnen gevolgd worden als er al klachten zijn, is er meer kans dat deze klachten ook weer verbeteren of in ieder geval verminderen.
  • Je leert de richtlijnen voor een gezond leven op weg naar en tijdens de levensfase die we ouderdom noemen.
  • Je leert de functies van de doshas tijdens alle fasen van het leven en hoe met name Vata dosha betrokken is bij wat wij ‘ouderdom’ noemen.
  • Je leert hoe je met name Vata dosha kunt balanceren met voeding, leefstijl, supplementen en oliën, en eenvoudige yoga en pranayama.
  • Tijdens deze workshop worden veel praktische handvatten alsmede een aantal ayurvedische remedies aangereikt waarmee je direct aan de slag kunt om jouw cliënten optimaal te ondersteunen.
Vragen over cases
Op de dag zelf kun je – indien de tijd dat toelaat – vragen stellen over cases uit jouw eigen praktijk:
  • De cases dienen een directe relatie tot het onderwerp van deze dag te hebben.
  • Je vragen dienen duidelijk en gericht (en dus goed voorbereid) te zijn.
  • De docent geeft geen ‘plaatsvervangend’ advies voor jouw cases, maar zal trachten te helpen je lijn van denken qua de te volgen behandeling helderder te krijgen.
Het programma voor deze lezing-dag
Ochtendprogramma:
  • Introductie ayurvedische benadering van de ouderdom
  • Een aantal basisprincipes van Ayurveda
  • Ouderdomsklachten vanuit westers en ayurvedisch perspectief
  • Ayurvedische richtlijnen voor een meer gebalanceerde ouderdom
  • Een aantal ayurvedische kruidenremedies ter introductie
Middagprogramma:
  • Overzicht van veel voorkomende ouderdomsklachten en -uitdagingen
  • De ayurvedische benadering van deze klachten en uitdagingen
  • De ayurvedische behandeling van deze klachten en uitdagingen met behulp van voeding, leefstijl, kruiden en eenvoudige yoga en pranayama
  • De specifieke uitleg van een paar effectieve ayurvedische kruidenremedies
Ayurvedische visie geriatrische zorg en ouderdom
De ayurvedische term Jara betekent ‘ouderdom’ en verwijst naar het gebied van de geriatrie en naar de goed ontwikkelde tak van verjongingstherapieën en revitalisering, ook wel aangeduid met Rasayana Tantra. Rasayana ofwel revitalisering – we hebben het hierboven al even kort aangeduid – neemt binnen Ayurveda een zeer belangrijke plaats in. Het maakt Ayurveda tot veel meer dan een geneeskunde; in wezen is Ayurveda een preventief systeem van gezondheidszorg, dat alleen gebruikt maakt van geneeskunde als men door omstandigheden een goede gezondheid is kwijtgeraakt. En in die zin helpt het ook preventief bij het voorkomen van degeneratieve ouderdomsprocessen.
Rasayana wordt in Ayurveda niet alleen gedefinieerd als de inzet van remedies. Rasayana strekt zich ook uit naar ethische en praktische gedragsregels. Dergelijke gedragsregels zijn in de grond niet moreel bedoeld – het is belangrijk dat in gedachten te houden – ze zijn veeleer bedoeld om ons in harmonie met universele wetmatigheden van de natuur te houden. Een aantal van de Rasayana gedragregels komen overigens ook voor binnen de yoga tak van wetenschap. Rasayana betekent letterlijk: ervoor zorgen dat het lichaam ‘sappig’ blijft (Rasa betekent ‘sap’).
Vata Dosha bezit de eigenschap ‘droog’ en als die eigenschap zich oneigenlijk uitbreidt, treedt er verdroging van de lichaamsweefsels op. Snehana – ofwel oliebehandeling (oliemassage en intern gebruik van hoogwaardige vetten en oliën) – is de belangrijkste ayurvedische remedie teneinde verdroging – en dus degeneratie – van de lichaamsweefsels tegen te gaan.
Wat neem je mee naar huis
Je gaat naar huis met praktische tips wat betreft ayurveda teneinde een meer evenwichtige ouderdom te bevorderen. Je gaat ook naar huis met meer kennis wat betreft een paar effectieve remedies en gedegen tips en aanwijzingen voor de inzet daarvan in jouw praktijk.
  • Inzicht in de rode lijnen en praktische handvatten voor effectieve behandelingen en remedies.
  • Een duidelijke en compacte lijst van tips en richtlijnen qua voeding en dieet, die helpen bij het ondersteunen van een evenwichtige ouderdomsfase van het leven.
  • Een duidelijke en compacte lijst van tips en richtlijnen qua voeding en dieet, die helpen bij het behandelen van een aantal veel voorkomende ouderdomsklachten en -uitdagingen.
  • Idem voor een aantal remedies en preparaten, ook wat betreft ayurvedische revitaliseringspreparaten.
  • Inzicht in wanneer je dit (preventief of curatief) voor gezondheid kunt inzetten, en wanneer je rekening moet houden met meer ernstige pathologische situaties en wat dan te doen, inclusief ‘doorverwijzen naar’.
Nog wat extra ayurvedische achtergrond:
Ayurveda kent een rijke historie op het gebied van kennis over en remedies voor ouderdomsklachten in het algemeen alsmede voor een aantal specifieke geriatrische problemen. In de klassieke ayurvedische geschriften wordt verwezen naar 8 specialismen waarvan een zich richtte op ‘verjonging’, hetgeen werd aangeduid met de term Rasayana. Deze term impliceert methoden om het lichaam gezond te houden en oxidatie tegen te gaan. Oxidatie, ofwel degeneratieve processen en veroudering, kunnen door ayurvedische antioxidant therapie worden afgeremd of tegengehouden.
Verschillende levensfases en de doshas
In Ayurveda wordt het leven ingedeeld in verschillende fases. De jeugd tot 12-14 jaar kenmerkt zich door expressie van de Kapha Dosha. Kapha Dosha bestaat uit de elementen aarde en water. Deze elementen zorgen voor structuur en voeding, en brengen groei tot stand. Daarna volgt een periode van Pitta Dosha, waarin de elementen water en met name vuur een rol spelen. Vuur zorgt voor transformatie en iets in concreto neer kunnen zetten in de wereld. De Pitta leeftijd zet zich in met het aanbreken van de puberteit en uit zich ook als zodanig: meer Pitta expressie zich manifesterend in bijvoorbeeld acné of in meer rebellie tegen de ouders.
Op latere leeftijd breekt de Vata Dosha fase aan: het lichaam begint een zekere mate van degeneratie en ouderdomsverschijnselen te vertonen. Vata Dosha is de meest katabolische Dosha, zoals de elementen waaruit zij bestaat – namelijk ether en lucht – ook het minste substantieel zijn. In die laatste fase van het leven is het nodig de lichaamsweefsels van extra substantie – bestaande uit de elementen water en aarde – te voorzien. Aarde en water tezamen uiten zich volgens Ayurveda in de smaak Madhura (zoet/neutraal), hetgeen de meest voedende smaak is.
Praktische informatie
Voor wie:
Voorbehandelaars die geïnteresseerd zijn in het geven van preventieve alsmede curatieve zorg bij ouderdom en veel voorkomende (milde) ouderdomsklachten.
Startdata
20-04-2024
KTNO ID
K8773
Startdatum accreditatie
01-05-2016
Erkenning door
Categorieën
Vakinhoudelijk
     Natuurgeneeskunde
     Homeopathie
Therapeutische vorming
     Anamnese / diagnostiek
Vakgebieden
Oudercoaching
Counselling
Coaching
Ayurveda
Leervorm
Klassikaal
Aangeboden sinds
2010
Instapniveau
Specialistische kennis en/of ervaring als zorgverlener vereist
Groepsgrootte
25 - 50
Afrondend examen
Nee
SBU Opbouw
Klassikaal: 6 uur
Praktijkoefening: 15 uur
Zelfstudie: 35 uur
Totaal: 56 uur
toon alle informatie
Merwede 30
8226NA Lelystad

Docenten (4)

  • Coen van der Kroon

    27 scholingen


  • Alaknanda Rao

    13 scholingen


  • Naveen Gupta

    40 scholingen


  • Peter van Herck

    8 scholingen