Menu

Therapeutische houding en zelfstandig beroepsbeoefenaar – Cluster 3

Vita Opleidingen B.V.
soort

Module

niveau

HBO

kosten

Tussen €250 en €500

duur scholing

3 maanden

studie belasting

560 uur (20 ECTS)

studenttevredenheid
Bekijk waardering
  • Gezondheidspsychologie/ Gezondheidsrecht   
    Dit college geeft een overzicht van wetenschappelijke inzichten in relatie tussen gedrag en gezondheid. De oorzaken en gevolgen en het omgaan met stress (coping), theorieën die gezond en ongezond gedrag kunnen verklaren, het herkennen, erkennen en accepteren van ziekte, pijnproblematiek en chronische aandoeningen. Een belangrijke taak is het kennen van geldende rechten en plichten als therapeut. Nog belangrijker zijn de rechten en plichten van de cliënt. Hoe verschilt het reguliere van het alternatieve. Waar moet men op letten als therapeut. Kennis die essentieel is om een kwalitatief goede praktijk op een deskundige manier te kunnen runnen.  
  • Kennisintegratie van Gezond naar Ziek 
    Wat gebeurt er in het fysieke lichaam en het mentale lichaam als er een indringer binnenkomt. De totale toestand in gezonde situatie wordt gevolgd van gezond naar ziek en de stadia die zich in dit proces opvolgen. Zo gaat het in dit college over de problemen die kunnen ontstaan door een tekort. Bijvoorbeeld een tekort aan jodium of vitamine B12 kan grote gezondheidsproblemen veroorzaken. Een ziekte die tegenwoordig veel voorkomt is het metaboolsyndroom. Deze ziekte heeft veel invloed op de pancreas en de lever en ontstaat langzaam, maar slaat dan keihard toe. De oorzaken en gevolgen van stress en depressie worden behandeld, net als verschillende longproblemen en de Ziekte van Pfeiffer en de Ziekte van Alzheimer. Kortom een zeer interessant en leerzaam college waarin duidelijk wordt hoe de weg van gezond naar ziek loopt en hoe dit kan worden voorkomen of zo nodig hersteld.
  • Psychopathologie en herkennen van risicodragende situaties voor de cliënt, DSM-5   
    Wat is psychopathologie wat zijn de kenmerken hiervan? Wat zijn de risicodragende situaties en hoe vertaalt zich dat naar de psychopathologie? Tijdens dit college wordt behandeld hoe het diagnostisch proces binnen de psychiatrie verloopt en wordt kennisgemaakt met de DSM-5, wat is dit precies en hoe kan men het in de praktijk gebruiken? Er wordt stil gestaan bij SOLK. Somatisch Onvoldoende verklaarbare Lichamelijke Klachten, een onderwerp dat zowel in de reguliere als niet- reguliere zorg veel wordt beschreven.
  • Praktische vaardigheden, Ethische beginselen, Complexe ziekten & Alarmtekens, Reguliere onderzoeks- methoden 
    Diverse complexe ziekten en klachten worden op indringende wijze behandeld en besproken tijdens dit college. Net zoals somatisch onverklaarbare klachten (SOLK) komen ze steeds vaker voor en nemen een belangrijke plaats in in de maatschappij. Hoe herkent men een bepaalde ziekte, hoe worden bepaalde klachten verklaard en hoe gaat een therapeut hiermee om. Ook wordt het belang van medische en psychosociale rode vlaggen benadrukt, wanneer is een klacht een alarmteken. Praktische vaardigheden en ethische beginselen komen aan de orde tijdens dit college, het gaat over de praktische invulling van een praktijk. De materiële zaken komen aan bod zoals sfeer en aankleding van de praktijk. Daarnaast zal aandacht besteed worden aan de anamnese, administratieve afhandeling en het opzetten van een volgsysteem. Hoe bouwt een therapeut een vertrouwelijke maar tevens zakelijke relatie op? Waar legt men als therapeut de grenzen? Maar ook het omgaan met probleemsituaties en risicofactoren. Denk aan communicatieproblemen of het voeren van een slecht nieuwsgesprek. Wat is de taak van de therapeut en hoe bewaakt men de grenzen van het eigen kunnen. Een allround college waar ondernemen, samenwerken, organisatie, kwaliteit en reflectie en het therapeutisch proces aan bod komen. Met deze handvatten kan een natuurgeneeskundig therapeut op niveau samenwerken en communiceren met de reguliere zorg indien dit noodzakelijk is.
Startdata
05-03-2022
KTNO ID
K12160
Startdatum accreditatie
01-08-2021
Erkenning door
Categorieën
Vakinhoudelijk
     Natuurgeneeskunde
     Lichaamsgerichte therapieën
     Psychosociale begeleiding
     Energetische Geneeswijzen
Therapeutische vorming
     Anamnese / diagnostiek
     Beroepsethiek
     Medische kennis
     Psychosociale kennis
Ondernemersvaardigheden
     Marketing & communicatie
     Wet en regelgeving
     Sales
     Leiderschap
     Financieel
     P&O
Vakgebieden
Wet-en regelgeving
Psychosociale kennis
Gezondheidspsychologie
Medische kennis
Social media
Counselling
Mental coaching
Coaching
Psychosociale begeleiding
Leervorm
Klassikaal
Aangeboden sinds
2021
Specificatie module
Betreft een autonome vakspecialisatie
Subthema's
Anatomie, Fysiologie, Pathologie, Psychopathologie
Instapniveau
Geen voorkennis vereist
Groepsgrootte
10 - 25
Afrondend examen
Ja
SBU Opbouw
Klassikaal: 32 uur
Praktijkoefening: 48 uur
Toetsing en examen: 180 uur
Zelfstudie: 300 uur
Totaal: 560 uur
toon alle informatie
Gildenveld 49-53
3892 DD Zeewolde

Docenten (4)

  • John Schulpen

    20 scholingen


  • Jan Noorlander

    8 scholingen


  • Titi Koolsbergen

    3 scholingen


  • Raoul van Nistelrooij

    32 scholingen